Merhaba,
ilk basta sitemize hoşgeldiniz.
Ne kadar deneyimli olursanız olun mutlaka öğrenmeniz veya takip etmeniz gerken konular hep var olacak. Heleki teknolojiyi takip etmek artık eskisi gibi kolay degilken, bu gibi bilgi birikimini saglamak ve ayakta tutmak günümüzde daha da zor, eğer birkaç farklı yol üzerinde ilerliyorsanız.
Ancak her konuyu da öğrenim diyerek zaman da kaybedemezsiniz, çünkü herseye el atayım derken bu seferde ilerlediğiniz yoldan farklı yerlerde bulursunuz kendinizi.
Karar verdiginiz yazılım dili/dillerine hakim olmaya calisirken, bir yandan da hangi konsept icin (Frontend, Backend, Fullstack) geliştirme yapiyorsaniz en azından kendi belirleyeceğiniz bir sınıra kadar bilgi birikimi yapmaya calismanizi öneririm. Örnek olarak .NET yazilimcisi olarak calisiyorsunuzdur ve firmanız MS Sql kullanıyordur. Ancak bu durumda MS Sql ile kendimi geliştirirken bir yandan da MySQL ve PostgreSql icin kolları sıvardım. C# kullanıyorsam .NET dünyasının yeniliklerini takip ederken diğer yandan gelişmekte olan farklı değişik bir yazılım dili daha cebime kaymaya calisirdim.
Sistemler üzerinde calisirken, örnek olarak Windows temellerine inmeniz gerektiği kadar bilgiyi okur ama boş vaktimde bir adim ötesi gecmeye calisirdim. Fakat en derin bilgilere ihtiyacım yok iken yinede o bilgilere zamanim yoksa veya zamanimi farklı bir yere harcamam gerekirkenki durumda el atmazdim.
Örnek olarak calistigim firma Windows agirlikli ama bir sunucuda önemli bir PostgreSql veritabani uygulamasını Linux sunucu da tutuyor diyelim. O zaman verilen görevleri yerine getirebilecek kadar bilgiyi ilk olarak öğrenmeye bakin ve sonrasında bir kademe daha ilerleyin. Ama "5 kademe daha ilerleyim zararı olmaz" derseniz de o sizin zamani nasıl degerli kullanabileceginiz ile ilgili paralel olan bir calışma sistemidir bu.
Dolayisiyla son karar yine sizin. Ilk olarak kendi islerinizi toparlayıp profesyonel olarak hazırlayabilecek kadar bilgi ve ardından bir seviye daha ileri. Bir seviye ilerledikten sonra da zamani gelince bir seviye daha. Zamanla ve sabırla.
Bir diğer konu ise; diyelim ki teorik bilginizi cok güzel bir hale getirdiniz. Pratiğe dökme vakti geldiğinde sorunlar başlıyor bilindiği üzere. Yani her zaman sadece teorik olarak ilerlemek (konuya veya konsepte göre degisiklik gösterebilir bu kisim) doğru olmayabilir.
Su an ögrencisiniz ve zamani en degerli sekilde kullanmanız gereken bir dönemdesiniz. Yani bir yandan teorik bilginizi geliştirirken yani bol zamaniniz varken, diğer yandan da pratik bilginizi geliştirmek icin zamaniniz var ayrıca.
Hedeflerinizi belirleyin. Örnek olarak; bir Windows isletim sistemi kullanıyorsanız bu temellere (LDAP, AD) göre bir uygulama hazırlayın. Ve karsilasabileceginiz sorunların üstesinden gelin. Ayrica diğer sistemlere yönelik ilginiz var ise ayni uygulamayı Linux icin de hazırlayabilirsiniz ve bu sizi ister istemez zaten bir araştırma yoluna yöneltecektir.
Detaylar cogaltilabilir. Ama en önemlisi; planlama, hazırlık, teorinin ve pratiğin doğru sekilde uygulanması ve geliştirilmesi sonucunda yönetilen bir projeden kazandiginiz tecrübe olacaktır. Ve bu doğru projeyi/projeleri yine siz kendiniz tespit ederek bir başlangıc yaptiginizda, sorunların içerisinden kendiniz cikmayi basardiginizda ve basladiginiz isi bitirdiginizde ortaya cikardiginiz uygulamadan cok calisma stratejinizi kendinize göstermiş olacaksınız. Gerisi tecrübe kazanmak ve bilginizi ilerletmek.
Saygilarimla