İki kullanıcı arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşme esnasında sesler belli kodeklerle alınır/verilir. Örnek vermek gerekirse, görüşme yapılırken bizim sesimiz karşı tarafa belli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden gönderilir. Gönderme durumu söz konusu olduğu için bu ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden upload edilir. Karşı tarafın sesi de aynı şekilde kodekle şifrelenerek internet üzerinden bize gelir. Bu durumda da ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden download edilmiş olur. Verimor Telekom ses kodeği olarak G729 kodeğini kullanmaktadır. Bu kodek ortalama saniyede 40 Kbit/san. lik bir band genişliği kullanmaktadır. VoIP, arkaplanda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’deki operatörler tarafından genellikle SIP protokolü tercih edilmektedir.
SIP (Session Initiation Protocol), internet üzerinden telefon hizmeti sunulabilmesi için geliştirilmiş bir protokoldür. SIP, bir IP ağı üzerindeki iki ya da daha fazla kullanıcı arasında çağrı kurulumu, çağrı sırasında oturumla ilgili parametrelerin değiştirilmesi ve nihai olarak çağrının çözülmesi, sona erdirilmesi, için kullanılmaktadır.
SIP (Oturum Başlatma Protokolü) nedir?
SIP yani Session Initiation Protocol (Oturum Başlatma Protokolü) VOIP telefon aramalarını oluşturmak, ayarlamak ve bitirmek için kullanılan bir IP telefonculuğu işaretleşme protokolüdür. SIP, IETF (İnternet Mühendislik Görev Gücü) tarafından geliştirilmiş ve RFC 3261 olarak yayınlanmıştır. SIP, bir telefon konuşması oluşturmak için gerekli olan iletişimi tanımlar. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için SDP protokolü’nü okuyun. SIP, VOIP dünyasında çok hızlı bir şekilde yaygınlık kazanmıştır. HTTP protokolüne benzeyen bu protokol, metin tabanlı, oldukça açık ve esnektir. Bu yüzden büyük ölçüde H323 standardının yerini almıştır.
SDP - Oturum Açıklaması Protokolü nedir?
SDP, kısa S Ession D escription P rotocol, akış ortamı parametreleri başlatmayla tarif eden bir biçimidir. IETF tarafından RFC 4566 olarak yayınlanmıştır. Akışlı medya, teslim edilirken görüntülenen veya duyulan içeriktir. SDP, medyayı kendi kendine teslim etmiyor, medya formatının bitiş noktalarını, türünü ve tüm ilgili özelliklerini görüşüyor. SDP, yeni medya türlerini ve formatlarını desteklemek için genişletilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. SDP, Oturum Duyuru Protokolünün (SAP) bir bileşeni olarak başlangıç olmasına rağmen, RTP ve SIP ile birlikte kullanım alanı buldu.