Ztreon_
Merhaba,
C# birçok alanda ilerleyebileceginiz yazılım dilidir. Bu nedenle ilk olarak hangi alanda ilerlemek istediğinize karar vermelisiniz kişisel olarak. Baslamak istediğiniz alana karar verdikten sonra kendi teknik düzeninizi kurun. Yani demek istediğim bir veritabani secin ki en makul olanı su an MS SQL sizin icin ve ardından C#'in hangi teknolojisi üzerine ilerleyeceginizi belirleyin. Örnek olarak Console, Form, Wpf, Blazor vs gibi.
Ve size en önemli tavsiyem kendinize "Evet sirada bu var bunu yap, sonrada suna basla ve ardından da.." diyen birini aramayın ve buna kendinizi alistirmayin lütfen. Cünkü bu isin sonunda yolunuza yalnız devam edeceksiniz ve yanınızda sizi yönlendirecek kimse olmayacak. Yoksa bir projeye basladiginizda ne yapacaginizi, neresinden baslayacaginizi ve en önemlisi de planlamanızı yapamazsınız.
Ve bunu aşmanın ilk kuralı da, sizin karar verdiginiz teknik altyapıya uygun orta ölcekli kisisel bir projeye başlayın. Bu proje sizi inanin cok ileri düzeyede tasiyacaktir. Cünkü sorunlarla kendiniz basa cikacaksiniz, yanlislarinizi farkedeceksiniz, projenizin yapisini gün geçtikçe daha da ilerletip bir süre sonra da "ne kadar ugrasmisim bu projeyle, halbuki ne kadar basitmis" diyerek tamamen profesyonel bir sekilde bastan programlayacaksınız. Bu da demektir ki kendi gelişiminizi kendiniz sagladiginiz sürece güclü olup ayakta kalabilirsiniz. Illaki sizi birinin yönlendirmesine gerek yok diye düşünüyorum. Bu, yardim almamak degil ve aksine hepimiz internetten faydalanıyoruz, yardim aliyoruz.
Bir projenin başından sonuna kadar yasayacaginiz tüm bilgi eksikliğiniz ve ortaya çıkacak sorunlara karşı ürettiğiniz çözümler ve cabaniz sizin ilerideki tecrübeleriniz olacağı icin bu sekilde bir öneri yapıyorum size.
Su an icin size teknik önerilerim arasinda;
- (Backend) C# + Console, MS SQL Server
Bir veritabani baglantisinin yapılması, sorgulamaların alınması, veritabanında "stored procedure" kullanılması gibi ilk adim.
- (Backend) C# + WPF, MS SQL Server
Ileri düzey göresellik ile uygulama geliştirme
- (Fullstack) C# + Asp.NET / MVC + MS SQL Server
Fullstack icin uygun bir ilk adim
- (Fullstack) C# + Asp.NET / MVC + responsive bir CSS komponenti + MS SQL Server
Fullstack icin uygun bir ikinci adim
- (Fullstack) C# + Blazor + MS SQL Server
Basit Fullstack gelisimi
- (Fullstack) C# + Blazor + responsive bir CSS komponenti + MS SQL Server
Fullstack gelisimi
Yukaridaki kombinasyonlar değiştirilebilir, isteginize ve seçiminize göre kararinizi verin. Sonrası ise sizin cabaniz ve sabrinizla paralel gidecek bir yol.
Ileride sizi bekleyen konular asagidaki gibidir.
- Cok katmanlı yazılım mimarileri (N Tier Architecture)
- Yazilim tasarım desenleri (Design Pattern)
- OOP (Obje tabanli programlama), OOA (Obje tabanlı analiz), OOD (Obje tabanli dizayn)
- Dependeny Injection
- Cok kanallı programlama (Multithread programming)
- Open Stack altyapısına uygun uygulama gelistirme
Yok C# degilde farklı seçenekler düşünüyorsanız;
- (Frontend) NextJS + Tailwind CSS (Ya da yine Tailwind'i kullanan Flowbite)
(Backend) Go + PostgreSQL
Buradaki kombinasyonlara da @KerimCETINBAS hocamizin tavsiyesiyle başladım.
Simdiden size başarılar diliyorum.
Saygilarimla