Kısa cevap;
Tabiki her dil ile herşey geliştirilebilir.
Uzun cevap
Java zaten backend için hali hazırda iyi bir dil. Structural projelerde baya popüler. Hız konusunda yorum yapamayacağım ama stabilite konusunda sorun çıkacağını düşünmüyorum.
c++ konusunda Javaya göre baya düşük seviyeli bir dil. Bir dilin ne kadar düşük seviyeli olması ara transpile veye transition işlemlerine ihtiyaç duymadan makina koduna dönüştürülebilmesi demek, buda bize çoğu alanda performans olarak geri dönüyor. C'nin oop elemanları eklenmiş hali gibi düşünebilirsin. Zamanında dragonforce
gibi benchmarkları yok eden frameworkleri vardı ama sanırsam artık aktif geliştirilmiyor.
backend dedicated yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız daha modern binary üretebilen cross platform bir dile yönelmenizi tavsiye ederim.
GO : Backend geliştirmek için oluşturulmuş dil. özellikle concurrency konusunda c++'i bile dövecek yetenekte. cpu intensive işlerde cok daha başarılı olacağını düşünüyorum. Tam bir oop dil değil ama öğrenmesi maximum 4-5 saatini alır baya basit bir dil. İş konusunda türkiyede go ile geliştirilen proje bulabileceğini pek sanmıyorum ama yazması diğer dillere nazaran daha keyifli. Kişisel projeler için mükemmel olabilir.
https://github.com/KerimCETINBAS/golang
RUST: c++'a alternatif olarak düşünebilirsin
JS: Hali hazirda bildiğin bir dil ise backend için kullanılabilir. NodeJs, Deno, Bun vs öğrenip backend geliştirebilirsin. Fullstack olmak istiyorsan en kestirme yol bu.
C# ve asp .net: Java ve springin 1'e 1 alternatifi olarak düşünebilirsin ne bir eksik ne bir fazla.
go, c# ve js konusunda her türlü desteği sunabilirim. Discord, Zoom vs yerlerde pair programing bile yapabiliriz. @backbone @Halil Han BADEM hocalarımında bilgilerinden yararlanabilirsin.