alikk
Merhaba,
kendi kartinizi yapabilmek icin iyi bir elektronik bilgiye sahip olunması gerektiğini düşünüyorum. Buna ufak bir örnek vermek gerekirse; yanlış bir materyal kullanımı yüzünden çöpe atilan prototip bir kartin bedeli 1000/2000 euro. Buna ayrılan zamanda harcanan işçilik, testler ve diğer masraflarla 15000 euro üstünde oldugunu tecrübe ettim. Tabii ki firmaya olan bedeli bu. Firma bu bedeli rahatlıkla öder.
Ama durum kisisel olunca çok değişir. Kartin secimi, kart olusturulurken kullanılan materyaller, kartin üzerine yerleştireceğiniz elemanların secimi ve uyumlulukları, calışma prensipleri, calışma protokolleri, yazılım yapabileceğiniz ve geliştirmeye açık olan uyumlu elemanların secilmesi, test prensiplerinin hazırlanması ve birçok konular var. Bu stabil bir çalısmaya ait açıklama.
Diger yandan sadece denemek icinse buna ait hazır test kartları ve ekipmanlarinin satildigi elektronik e-magazalardan alisveris yapip fikrinizin ekolojisini test edebilirsiniz. Ardından eğer hazır bir kart isinizi görüyorsa alır, degilse kendiniz yaparsınız. Bir elektronik kart alırken bakmanız gereken en önemli nokta parası degil, aksine hangi standartları içerdiğidir. Hangi standartlarda üretildiğidir. Yoksa "ya bilader al bu isini görür" denilen kartlarla çok bilgisayar kaybeden, kart yakan arkadaşlarım oldu.
Elektronik bir projede sadece veri alisverisinin düzgün calisabilirliginin kontrolü icin bir kabloya 280 euro + vergisini ödedim. Neden ?, çünkü standartları saglamis ve stabil özel üretim yapan yerler var. Pahalı olabilir ama ürünün özelliklerine, standartlarına ve garantisine bakıyorum ilk basta.
Bu tarz islerdeki stabil materyaller maalesef pahalı ve sadece yazılım diliyle bitmiyor. Eger sadece yazılım diliyle bitmiş olsaydı cevabim sadece asagidaki gibi olurdu;
"C veya C++ dillerine hakimseniz büyük avantaj. Ayrıca bazi büyük firmaların kendi IDE'leri var ve onlarla daha da avantajlı yazılımlar gelistirebilirsiniz".
Microchip, Texas Instruments gibi firmaların ürünlerine, semalarına, materyallerine bakabilirsiniz. Elektronik siteleri takip etmenizde ayrıca yarar var.
Saygilarimla