GrkemGn
Merhaba,
haklisiniz. Insanlar artık mecburen okuyupta istemeden mezun oldukları mesleklerini yapmak istemiyorlar ya da farklı bile olsa memnun olmadıgı islerden para kazanmak istemiyorlar. Dünyanın neresinde olursak olalım cevremize baktigimiz zaman büyük cogunluk bu sekilde günümüzde.
Ancak izninizle değinmek istediğim yer başlangıc noktanizda. Hepimiz gibi sizinde bir konuda arayış icersinde olmanız degil ama bulunduğunuz ortam, cevre ve sizin teknolojik bilginizle birlikte cikarmaniz gereken bir sonuc oldugunu düşünüyorum. Burada söylemek istediğimi lütfen yanlış anlamayin sahsinizla ilgili degil ve hatta kendimden örnek verebilirim ayni konuda. Bulunduğum muhit, sehir ve buna yakin yerlerde olan gelişmeler veya imkanım varsa gidebileceğim uzak mesafeleride göz önünde bulundurup ona göre yazılım ile ilgili islerin pesine düşmem gerekiyor bazen, cogu zaman. Bunun nedenleri çok açık; bir yazilim yaparsiniz ama 20 kere gitmeniz ve ilgilenmeniz gerekir. Telefon var, internet var, var da var.. Ama sorun o degil. Bazı insanlara sadece isinizi yapıp sonucu verdiginizde yetiyor. Bazılarına degil. Orada olmanız, konuşmanız, 5 kere anlatmanız, eğitim vermeniz, efor sarfettiginizi göstermeniz gerekiyor. Bunu ek is olarak düşündüğünüzde ve isin içerisine girdiğinizde bir secim yapmanız gerken zamana geleceksiniz ama bu seferde eldeki hazır isten mi olmali yoksa riske girip yazılım isine az da olsa kazançla başlamalı mi diye bir durumla karşı karşıya kalacaksınız.
Simdi bu kadar konuşmadan sonra "sonuc nedir, öneri sormustum" diyebilirsiniz. Yukarıda bazı önemli noktaları topladigimizda okulunuzdaki robotik sistemlerini şimdilik bir kenara birakmanizi tavsiye edeceğim. Ancak daha realistik oldugunu düsündügüm önerileri sizinle memnuniyetle paylaşabilirim.
Bulundugunuz semtte mutlaka tanidiklariniz, cevreniz, yemek yediğiniz yerler vardir ve bunların hepsi de mecburen günümüzde teknolojiyle ic ice olmak zorundalardir. Örnek olarak;
Kösede bir kafeterya var ve sadece kahve satıyor. Isyerine giden insanların kuyruk beklemesi, kalabalık olması gibi büyük sorunların oldugunu varsayarsak öneri söyle olabilir. Bir web sitesi ya da entegre olabilecek bir API uygulaması hazırlayın ve her sabah kahvesini ya da içeceğini sıcak alma garantisi ile sipariş sistemi hazırlayın. Bu sistem sadece bir email üzerinden onay alsın ve siparişi onaylansın. Eger web sitesini kendiniz yaparsanız daha çok para kazanirsiniz hatta. Sizin sisteminiz üzerinden bir mağazaya degil daha çok mağazaya hizmet verip gelir kazanabilirsiniz. Isyerleriyle anlaşabilirsiniz. Hatta bazı işyerlerine "Caffe Drive In" teklifi bile verip bunu siz geliştirebilirsiniz. Var olup olmadigini bilmiyorum ama yukarıdaki kafe örnegini lehinize çevirmek gibi bir durum bu.
Pastanelere de yukardaki örnegin azaltilmis halini satabilirsiniz. Hangi pastahane online pasta oluşturup satin almak isteyen müşterilere yok diyebilir ?.. Birde buna sipariş sistemi eklerseniz ve bunu web sitesiyle paket halinde satarsanız..
Elektronik/Robotik sistemlere yönelik yazılımlar sizinde bildiginizi varsayarak söylemek istiyorum neredeyse birkaç gün içerisinde yön değiştirebilecek teknolojik bir geliştirmeye sahip günümüzde. Sürekli takip isteyen bir kuralı var bildiginiz gibi. Havadaki O2, Co2 ve diğer maddelerin yogunlugunu ölcen bir elektronik uygulama geliştirin. Bunu tabii ki bir elektronik parca ile yapabilirsiniz. Ardından bunu tüm akrabalarınıza ücretsiz dagitin ve bir web sitesi üzerinden bulundukları yerlerin durumunu yayınlayın. Zamanla akrabalarınız disindaki insanlara bunu çok cüzi bir miktar karsiliginda araçlarında bulundurabileceklerini söyleyip düşük ücret kazanabilirsiniz. Bu TR de olmasada alicisi yurtdisindan çıkabilecek bir uygulamadır bilginize. Hatta web sitenizi çok dilli yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Zira bu gibi uygulamalarla ilgilenen bazı firmalar ve ülkelerin kendi kurumlarınin çok yakından ilgilendiklerini iyi biliyorum. Düşük gelir gibi gözüksede kullanıcı cogunlugundan sonra toplu emekli paranizi kazanabilirsiniz bir kerede..
Isyerlerine giriş cikis uygulamasını QR kod ile entegre edip cep telefonlarına uyarlayabilirsiniz. Cep telefonundaki bir uygulamadaki QR kod ile ise giriş/cikis/pause gibi durum yönetimlerini sağlayıp bunu işyerlerine rahat pazarlayabileceğinizi düşünüyorum. Parmak izi ile olan, kart okuma, chip okutma vb. gibi teknikler zaten mevcut. Bu fikrin varligini bilmiyorum ancak kötü de gözükmüyor.
Cevrenizdeki firmalara bir bakin. Hepsi mutlaka stok uygulaması vb uygulamaları kullanıyorlardır. Ya peki sizin bir firmanız olsaydı ve ben size gelip (kisaca) "Benim bir web sitem var ve bu web sitesinde sizin bransinizdaki toptancilari buluşturuyorum. Toptancı fiyatlarını ve diğer bilgileri görebilir ve ardından sipariş verebileceğiniz güvenli bir ortam sunuyorum" diye bir fikir olabilir mi acaba.
Fikirler cogaltilabilir. Ancak söylediğimi gibi bu sizin cevreniz, düsünceleriniz, biliginizle paralel olması gereken bir adim. Yukarıdaki fikirler çok zor isler degil ancak ben yazılımla ilgilendiğim icin ancak bu kadar tahminde bulunabiliyorum.
Saygilarimla