assembly
Merhaba,
bahsettiginiz konu dünyada herkesi etkilemektedir. Türkiyedeki yazilimcilari, sektörünü ve yurtdisindaki ayni kategorileri farkli ölcüde etkilemektedir. Bu konu sadece Türkiyede degil dünya genelinde bir ikiye bölünme yaratti diyebiliriz. Yapay zeka ile programlama yapmak diye birsey yoktur. Onun adi da zaten programlama olmuyor. Sadece size gösterdigi yolu uyguluyorsunuz. Cünkü programlamayi bir sinifa sokamazsiniz. Yani kisaca demek istedigim su ki; yapay zekaya söylediginiz seyleri veya uygulamasini istediginiz seylerin sonucunu aldiginizda sadece mahallenizdeki ufak bakkaldan degilde büyük ve ürün yelpazesi genis bir marketten alisveris yapmis oluyorsunuz.
Peki bu alisverisi tercih edenler ve tercih edenlere bu yolu acanlarin burada avantajlari ve dezavantajlari nedir ?
Tercih edenlerin yaptigi en büyük hata, kendi bilgisinin önünü kesip, arastirmaci olmayi birakip, yenilik üretmeyi tercih etmeden bir yol gösterici (AI) araciligiyla kendi gelecegini kendi tercihiyle, isteyerek ve bilerek bitirmektedir.
Ayrica AI'ler araciligiyla yazilim yaptiktan sonra isin icerisinden cikamayip yana yakila care arayan yazilimcilari heryerde görmek mümkündür. Gelistirdigi uygulamasini sordugunuzda maalesef gelistirdigi uygulamanin aciklamasini yapamayan cok is arkadasim oldu. Ama bu kisileri destekleyende firmalarin ta kendisidir. Yani hizli uygulama gelistirilsin ama nasil olursa olsun. Yeterki para kazanilsin. Bu firmalari da destekleyen ve bu sektörü yaratanlarda global dev firmalardir.
Ismini vermeye cekindigim dünya devi bir firmanin genel merkezindeki kidemli yazilim gelistiricisinin bile konuya olan yaklasimindaki manidar cevaplarina sahit olmak insani düsündürmeden edemiyor. Ancak hersey nereye baglaniyor.. ? Tabii ki paraya, sektörün getirisine..
Bende bir yazilimciyim ancak bugüne kadar asla AI'ler araciligiyla kod yazmadim. Evet denedim ama AI'lerden aldigim cevaplar maalesef icler acisi. Birkac gün önce AI'ye C# Blazor NET 8 ile ilgili bir soru sordum. Verdigi cevaplardaki hatalari mi sayim, ona anlatirken harcadigim zamana mi üzüleyim yoksa verdigi cevaplari evirip cevirip ayni noktaya baglamasina nasil hayret ettigimi mi anlatayim..
Kullanim alani asla yazilim olamaz. Teknoloji gelisiyor ve onlari da sizler bizler gibi insanlar programliyor. Bunun sonucunda yazilim alaninda AI'lerin mutlaka bir cöküsü olacaktir. Iste o zaman geriye dogru ama yenilikci adimlar atilacaktir diye düsünüyorum. Kullanim alanlari yazilim disinda olmasi gerekiyor ve bu hala cok büyük bir tartisma konusudur.
Saygilarimla