Merhaba,
JavaScript ve NodeJS ikilisi hala popüler ve olmaya da devam edecek. Hatta vazgecilmez bir yeri var diyebiliriz. PHP icin ayni seyleri söyleyem ama hala gecerliligini koruyor.
Sizinde söylediginiz gibi hepimiz ayni yollardan gectik. Birseyi teoride biliyoruz, anliyoruz ve örnek projeler yapiyoruz ama is ki ciddi bir projeye gelince sizin dediginizi yasamayan kimse yoktur.
Herseyden önce kendinize bir proje hedefi belirleyin. Örnek olarak elinizdeki Script dilleri ya da programlama dilleriyle bir web sitesi yapilabiliyorsa mutlaka kendi web sitenizi lokal de olsa bitirin ve sanki bir firmaya uygulama yaziyormus gibi bir ciddiyetle ilerleyin. Ardindan o uygulamaniza entegre yapilabilecek ne varsa adim adim entegre edin.
Mesela CV'inizi güncelleyeceksiniz ama bunun icin bir API lazim ve sitedeki CV'min x,y,z yerlerini degistirecek sekilde bir API tasarlayin. Bu api disaridan veri alsin ve arka planda istediginiz sekilde verilerin yerini degistirsin. Daha sonra bir veritabani yapin kisisel web siteniz icin. Bu veritabanina web siteniz araciligiyla veri isletin. WebSocket kullanin, güvenligi saglayin.
Ardindan kullanici yönetimi saglayin. Kullanici kayit olsun ve bir dashboard'i / giris ekrani olsun, Kayit yapildiginda email onayi olsun vs vs..
Eger elinizde herhangi belirli bir CMS'yi tamamiyle bilen bir bilgi birikiminiz yoksa o zaman hemen en yatkin oldugunuz yazilim dilleri ile baslayin. Vakit kaybetmeyin! Php ve JavaScript/NodeJs bilginizi ezberden cikarmak istiyorsaniz bunlarla birseyler yapmaya baslayin. Ama yapin. Bu isin en kötü yani karamsarliga kapilmaktir.
Hangi yazilim dili veya Script dile devam edeceginize karar verdiniz mi, baslayin hemen bir uygulamaya. Herseyi okuyarak bitirip ögrenemezsiniz. Pratik bilginizi güclendirmediginiz icin kendinize olan bakis aciniz giderek darbogaza ilerliyor. Bunu asmanin ilk yolu hemen bir uygulama insa etmeye baslamaktir. Ardindan eksikleriniz ve bilgilerinizin nerede oldugunu zaten görüp ona göre gelisiminizi tamamlayacaksinizdir.
Yok eger ben sifirdan bir yazilim dili ile birseyler yapmak istiyorum derseniz.
- Asp .NET /MVC
- C#
- MS SQL veritabani
- En az responsive gelisime acik bir CSS
Örnekler cok, yardimi burdan da hallederiz. Yeterki ama karar verin.
Saygilarimla