Merhaba,
her iki durumunda avantaji var. Yalniz bulundugunuz duruma avantaja cevirmek sizin elinizde. Mesela okula gitmeyip bu isi kendi cabalariyla ögrenen cok kisi var. Cok iyi yetistiriyorlar kendilerini ve gönül vermis kisilerdir programlamaya. Ve bir firma ile anlastiktan sonra referansina firma ekleyip daha da ileri gidilebilir. Ancak is paraya, maasa geldiginde pazarlik payi maalesef beklendigi sekilde yürümüyor. Daha sonra firmaya kendinizi kanitlarsaniz kademe kademe yükselen bir maasiniz oluyor. Ardindan mezun olmus birisi geldiginde 2 senede kademe kademe arttirarak kazandiginiz maasi bir cirpida aliveriyor. Neden ? Cünkü sirtinda etiketi var ve bu etiketle toplam kalite yönetimi dedigimiz sinifa giriyor. Bu kavramda takim lideri, yazilim bölüm baskani, IT yöneticisi, IT direktörü diyerek ilerleyebiliyor, eger toplam kalite yönetimine önem veren ve buna uyan bir firmada calisiyorsa.
Yok eger bu kavrama önem vermeyen bir firma ise ve siz kendinizi kanitlamissaniz aranizda fark olmuyor. Sizde mezun olmadan ilerleyebilirsiniz. Ama genel itibariyla firmalarin disari lanse edilen pazarlama tekniklerinde sizinde gördügünüz veya bildiginiz üzere "Deneyimli mühendislerimiz ile yazilim..", "Sinifinin en iyisi mezunlarla kurulu ekibimiz.." ve vs. diye devam eden lansmanlari, reklamlari ve diger firmalara karsi duruslarini bu sekilde gösteriyorlar, her ne kadar bu artik günümüzde demode olmus ama bunu görmek ve anlamak istemeyen firmalarca gecerli olsa da.
Bundan 15 sene önce mezun olan bir yazilim mühendisi bugün Flutter/Dart ile programlama egitimi almadiysa üniversitede o zaman Flutter/Dart icin yazilimci sayilmiyor mu ? Ya da sadece mezun oldugu bölümde gösterdikleri yazilim dilinde mi ilerlemek zorunda ? Birisi mezuniyetle ve digeride kendi cabalariyla ayni yasta ve ayni calisma tecrübesine sahip iki yazilimcinin bugün Flutter/Dart ögrenimi arasinda bana göre kesinlikle bir fark yok. Tabii ki burada okul mezuniyet imkaniniz varsa ilk önce okul ve mezuniyet olmasini söylüyorum. Ama imkaniniz yok ve sartlariniz mezuniyetinizi engelliyorsa da durum bundan ibaret.
Iste burada görülmesi gereken esaslar kisinin kendi gayreti, kendi gayretiyle kazandigi tecrübe, kisisel disiplin, düzen ve bu gibi etkenleri düzgün kullanabilmesidir. Bu gibi etkenleri düzgün kullanip tecrübe kazanmak istiyorsaniz 6/8 ay gibi kisa bir sürede acginizi kapatabilirsiniz.
Cogu internasyonel firmalarin calisma sistemlerine baktigimizda kendi calisanlarini firma ici egiterek mezun oldugu bölüme göre degil, isini en iyi yaptigi/yapabilecegi bölüme yerlestiriyorlar. Bunlar tabii ki yabanci firmalar. Ve artik uzun zaman önceden beri ilanlarda görmeye alistigimiz "Üniversite sarti aranmayip, ayni bilgi, beceriye ve tecrübeye sahip basvurular..." gibi calisan arayan firmalarin cogunlunu da unutmamak gerekir.
Eger mezuniyetinizi engelleyecek birsey yok ise lütfen okul ile yolunuza devam edip, sanki okumuyormussunuz ama okuyan biri ile de ayni tecrübeye sahip olabilmek icin bir cabalayla da kendinizi gelistirmeye bakin. Iste o zaman hem mezuniyet kazanacak, hem de "okumadan benden daha öne gectiler" gibi bir kaygidan kurtulacaksinizdir. Cünkü ayni anda hem diplomanizi almis olacak, hem de cabalarinizla tecrübe edinmis olacaksiniz.
Saygilarimla