Merhaba,
İnternetten bulduğum kaynağa dayanarak;
Dünyadan Örnekler
- Kitlesel fonlama platformlarından biri kurucu ortağı Katrina Kasırgası’ndan etkilenen ailelere yardım etmenin anlamlı bir yolunu bulamadığı için 2008'de başlatılmıştır.
- Kişisel / bireysel tıbbi yardım toplama ve kasırga ve tayfun gibi felaket olayları etrafında bağış toplama için 2010 yılında kurulan “Give Forward” isimli platform, kitlesel fonlama platformları arasında 1. sırada yerini almıştır. (www.giveforward.com)
- Büyük başarılara imza atan diğer bir kitlesel fonlama platformu da “Kickstarter”dır. (www.kickstarter.com) Kickstarter, filmler, oyunlar, sanat ve teknoloji gibi yaratıcı projelerde uzmanlaşmıştır. Platform bugüne kadar yaklaşık 152.000 adet projenin fonlanmasına aracılık etmiş olup bugün canlı olarak finanse edilebilecek yaklaşık 4000 adet projeye sahiptir.
Kitle Fonlaması Çeşitleri
- Bağış Temelli Kitle Fonlaması, çok sayıda katılımcıdan küçük bir miktar bağış yapmasını isteyerek bir projeye para kaynağı sağlamanın bir yoludur.
- Ödül Temelli Kitle Fonlaması, teminat tutarlarına karşılık gelen farklı seviyelerde ödüllerin belirlenmesini içerir. Standart bir ödül kampanyası en az üç seviye teminat / ödül sunar.
- Eşler arası (P2P) veya Borç Temelli Kitle Fonlaması sisteminde start-up’lar birkaç kişiden çevrimiçi para ödünç alır ve proje bittikten sonra geri öderler.
- Borç Verme Usulü ile Kitle Fonlaması sisteminde girişimciler, belirlenmiş bir faiz oranı ile önceden belirlenmiş bir zaman çizelgesinde, borç verenlere geri ödeyecekleri krediler şeklinde kendilerine süreli bir fon yaratılar.
- Özkaynak Kitle Fonlaması sisteminde yatırımcılar, Borsada işlem görmeyen bir şirkete, söz konusu şirkette pay sahiplerinin paylarına eşit haklar karşılığında yatırım yapmaktadırlar.
Kısaca; bir kişi tarafından değilde birçok kişi tarafından bağış yolu ile bir amaç için paranın bir havuzda toplanmasıdır diyebiliriz.
Kaynak: Kitle Fonlaması (CROWDFUNDING) Nedir?