Yazılım da moda var mı? Başarılı olamayan yazılım trendlerini kim hatırlıyor?
Geçmişte de yazılım trendleri hakkında herkes bir fikir beyan ederdi. Trendler içinde savrulan yazılımcı oranı, doğru olanı seçenlerden fazla olabilir.
Bugün geçmişte başarısız olmuş yazılım trendlerini araştırayım dediğimde karşıma çıkan sayfalar 10'u geçmiyor. Geleceğe dair öngörüler ise yüzlerce, istediğini yazabilirsin, nasılsa kimse hesap sormuyor 🙂
Faks makineleri, daktilolar, CD-ROM'lar. Bunlar artık kullanmadığımız teknolojilerden sadece birkaçı.
Yazılım dünyasında da benzerleri olması doğal. Başarısız olduğundan emin olduğumuz Microsoft Silverlight, Adobe Flash, Google GWT ve Oracle Forms ile başlayalım. Bu alanlara zaman harcayanlar maalesef ölü yatırım yapmış oldu. On yıl önce çevrimiçi video oynatmaya çalışırken sık sık "Flash'ı Güncelle" (veya Silverlight'ı) yapmanızın istendiğini hatırlıyor musunuz?
Bir programlama dili ne zaman ölü sayılır?
En az birkaç yıl önce ortaya çıkmış, çok az developer tarafından kullanılan, iş ilanlarında en az aranan, yeni bir projeye başlarken tercih edilmeyen dilleri kabul edebiliriz.Tarihe geçmiş bazı önemli diller: ALGOL, BASIC, PL/I, Pascal, APL, Objective C, COBOL, Ada, Perl, Ruby, VB.Net, Haskell, Erlang. Bu görüşe katılmayanlar olacaktır ama hemen hepsi ölmüş durumda.
Hangi yazılım dilleri tercih ediliyor sorusuna yanıt bulabilmek için farklı açıdan bakalım. Örneğin hangi dili bilen ortalama ne kadar maaş alıyor değerlendirebiliriz. Hem aktif iş ilanı sayıları hem maaş ortalaması yüksek olan ilk 5 dil: Solidity, Rust, Scala, Ruby, Go.
Bir diğer konu ise Microservices. Yazılım tarafında zaten yıllardır hedeflenen SOA 'nın yeniden paketlenip, içerisine biraz Infra ve Transaction Management eklenerek sunulmuş haline bakıyoruz. Sanallaştırma ve ölçeklendirme tarafını, yani VM teknolojilerinden daha iyi olan Containerization kavramını ayrı tutuyorum. SOA ile Microservices'e geçişte reklam arası olarak aldığımız Enterprise Service Bus (ESB) unutulmaması gereken bir mimari çözüm, şimdilerde pek akla gelmiyor, çoğu kurumda sürdürülebilir olmadığı görüldü.
Yanlış yatırım yapan sadece bizler değiliz, ve hata yapmak hakkımız. Burada önemli olan bunun bir yatırım olduğunun farkında olmak ve doğru beklentiyi hedeflemek. Büyük firmalar da hata yapar, birkaç başarısız projeyi hatırlayalım:
Windows Phone, Apple Maps, Google+, Hyperloop transport, Blackberry, RSS Readers
Ne yapabiliriz?
Yazılım kariyerinde teknoloji seçimi bir yatırımdır. Yeni bir yazılım dilini kullanmayı öğrenmek günler, uzmanlaşmak ise yıllar alır. Yatırımınız boşa gitmesin, trendleri takip edin ama yatırım analizi yapmadan başlamayın.
Geçmişte yapılan seçimleri ve hatalarımızı bugün yapacağımız seçimleri belirlerken dikkate alıyoruz. Bu nedenle geçmişin başarısız trendlerinin de aynı şekilde yeni trendlere yatırım yaparken bizlere yol göstereceğine inanıyorum.
Yazılım anketleri önemli, bunları incelerken sadece en çok tercih edilen dilleri değil, en az tercih edilenleri de takip etmekte fayda var. Son birkaç yılda negatif trend içinde olan teknolojinin birkaç yıl sonra aramızda olmayacağı sonucunu çıkarabiliriz.
İş değişikliği yaparken, negatif trend içinde olan teknolojilerde ısrarcı olan kurumların avantajlarının fazla olmasını beklemek hakkımızdır. Bu teknoloji ve kurumlara harcadığınız zaman sonrası gidecek başka yer bulamayabilirsiniz.