Spike Merhaba,
sıkıştırma işlemi UPX, Aspack gibi araçlar ile uygulamaların boyutları düşürülebiliyor. Internet dediğimiz şey aslında indirme ve yüklemeden oluşur. Genelde şöyle bir algı vardır. Ben video izlemiyorsam internetim az gider. Bilakis eğer çok büyük bir boyutlu web sitesine giriş yaparsanız o web sitesine ait olan scriptler, kodlar, resimler hepsi önbellek olarak telefonunuza indirme işlemi gerçekleşir. Böylelikle siz o boyutta bir internet harcamış olursunuz.
Sıkıştırma yöntemi CSS, JavaScript gibi dosyalara uygulanabiliyor. Tabi bu durum karşısında biraz daha hızlı açılabiliyor. Şimdi birde bu işin dosya indirme işine bakalım. Çok güçlü sıkıştırma araçları mevcut. Sıkıştırılmış dosyaları sunucunuza yüklediğinizde zaten yüklemiş boyutu her türlü kullanıcı indirecektir. Kullanıcı fiziksel cihazında unpack ederek dosya boyutunun gerçek boyutuna ulaştırabilir.
İşin özü; internet paketlerden oluşur. Bir cihazdan bir cihaza bir veri giderken paketler eşliğinde gider. Siz ne gönderirseniz o gider. 100mb dosyayı indirme aşamasında sıkıştırma pek mantıklı değil. Böyle bir şeyin olduğunu düşünmüyorum zira paketlere müdahale sonucunda dosya yapısı otomatikman bozulur.