Yazilim dunyasina yeni girecek iseniz
- Acele etmeyin, pekistire pekistire ilerleyin
- Eger ingilizcenize guvenmiyorsaniz, dokumantasyonlari okumak, gerek yabanci kaynaklari taramak icin asgeri seviyede okuyabildiginizi anlayabilecek kadar ingilizceye ihtiyaciniz var. Ilk once ingilizce icin bir mesayi harcamalisiniz.
- Muhafazakar olmayin yeni teknolojilere acik olun, Yazilim dunyasi cok hizli degisiyor.
- Kesinlikler sagdan soldan duydugunuz argumanlarla bir teknolojiye on yargili yaklasmayin. ( Bu dil kotu, bu uygulama yavas vs.) Ilk once kendiniz test edin.
Mobil
Kesinlikle yatirim tavsiyesi degildir. Mobil teknolojilerine yeterince hakim degilim ancak bir fikir verebilir diye birseyler yazayim.
bunu iki alt baslikta geceyim, native ve hibrit cozumler
Native
Ozellikle isletim sistemi icin gelistirilmis dusuk seviyeli uygulamalardir ( dusuk seviyeden kastim isletim seviyesinde karnele yakin daha alt katmanlarda calisan uygulamalar)
orn: IOS icin objective C veya switf, android icin kotlin veya java gibi
Hibrit
Bu tarz uygulamalar genelde kendi runtimelari üzerinde çalışır. Çoğunlukla bu tarz uygulamalar html, css, javascript gibi web teknolojileri ile yazılırlar.
en buyuk ornekleri: react native, nativescript,
.net maui/xmarin, flutter gibi cokca native uygulama geliştirilmesini sağlayan pek çok teknoloji var. C# kismen ogrenmesi kolay bir dil oldugundan mobil icin maui tavsiye ederim
Web
- Front end icin html css ve javascript ile baslayabilirsiniz. Bunlari biraz öğrendiğinde svelte, react, vue, angular gibi bir javascript frameworku ogrenmeye baslarsiniz
- Hemen hemen her dil ile backend yazilabilir. Hali hazirda javascript bildigini varsayarsak Nodejs tavsiye ederim.
Programlar
- Visual Studio code - Piyasadaki iyi ücretsiz acık kaynaklı kod editörlerinden biri. Hayvansı topluluğa sahip olduğu için her turlu eklentiyi bulmak mümkün
- Postman/insomnia vs her hangi bir api test uygulaması, ozellikle back end yazarken front end olmadan apiyi test etmede yardımcı oluyor.
- dll acabilen bir uygulama - tersine muhendislik yaparken ise yariyor
- Git - Kaynak kodlarını yönetmek bazen sorun olabiliyor. Git'i yazdığın kodun sigortası olarak düşünebilirsin
- Bir kac browser, yaptigin sitelerin farkli browserlarda nasil gorundugunu kontrol etmek isteyebilirsin
____________________________________________________________________________________________________________
Buraya kadar okuduysan
btk Devlet destekli bir proje ucretsiz kurslari var ve bitirme sertifikasi veriyorlar
patika Ücretsiz online kurslar var sertifika ve bootcamp avantajları da bulunuyor, Kursları btk ya göre bir tik daha kaliteli gibi.