Merhaba,
Kisa bir süre önce endüstri 4.0 kapsaminda endüstriyel IoT cihazlarinin güvenli bir sekilde yazilim güncellemelerinin yapilmasi ile alakali olan tez calismama basladim. Endüstriyel IoT cihazlarinin (gömülü sistemler olarak da düsünebiliriz) yazilimlarinin güncellenmesi farkli sebeplerden dolayi özel mekanizmalar gerektiriyor. Güclü bir yazilim güncelleme sisteminin en önemli özelliklerinden birisi atomik olmalisidir. Paket yöneticileri atomik güncelleştirmeler gerçekleştirmez. (güncelleme ya tamamen yapilir ya da hic yapilmaz). Bu sebeple linux paketmanagement sistemleri kullanilamiyor. (.deb, .rpm vs) Yazilim güncelleme sistemlerinin atomik olmasinin disinda da bir cok özellige sahip olmasi gerekir. Linux Foundation toplulugu ve diger benzeri topluluklarin yazilim güncellemesi ile alakali son 6 7 yil icerisinde yaptigi yayinlar var. Update sürecinin nasil olmasi gerektigine dair de farkli yaklasimlar var. Bunlardan en önemli olan 2 yaklasim su sekilde;
- Image tabanli single copy (Asimetrik A/B) -> A aktif, B inaktif. B güncellenir ve sistem tekrar basladiginda B den baslar. Güncelleme sirasinda cihaz kullanilmaya devam edilir.
- Image tabanli dual copy (Simetrik normal/recovery) Sistem "normal" de calisir, güncelleme icin recovery ye gecilir ve yeni sürüm ile boot islemi yapilir. Güncelleme sirasinda cihaz kullanilamaz.
Arastirilip uygulamasi yapilacak olan software update mekanizmasi bir embedded linux cihazi üzerinde calisicak. Özel üretilmis bir Panel-PC gibi de düsünebilirsiniz. Cihazin üzerinde Linux dagitimi olarak debian 10 calisiyor.
Bu konu ile alakali türkce bir kaynak veya herhangi bir calisma bulamadim. Software Update mekanizmasi olarak open source cözümler var. Bunlardan bazilari asagida listeledigim cözümler.
SWUpdate – Your OTA for Embedded Linux and IOT
Safe and Secure OTA Updates for Embedded Linux | RAUC
Eclipse hawkBit
libostree - ostreedev/ostree
Türkce bu konular ile alakali malesef hicbir calisma bulamadim. Bu open source sistemleri kullanan veya test eden var mi? Bu konu ile alakali türkce herhangi bir icerik tavsiye edebilecek olan var mi? Tesekkürler.