hasanibrgunes Merhaba,
Öncellikle bu güzel soru için sana teşekkür ederim. Gerçekten güzel bir noktaya değinmişsin. İzninle kendimi biraz tanıtayım. 19 yaşındayım, okuyorum, çalışıyorum ve eğitim vermekteyim. Bu kadar çok işi aynı anda yapmaya çalışırken de hobi edindiğim insanlara yardım etme prensibini yerine getirmek içinde bu şekilde forum, blog gibi bilgi aktarıcı platformlarda rol alıyorum. 2012 yılından beri kodlama, siber güvenlik, işletim sistemleri ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Bu serüvenim boyunca en hızlı gelişimimi birisine bağlı kalmayarak sadece kendi çabam ile bir şeyler yapınca, öğrenince elde ettiğimi gördüm. K.T.Ü. Bilgisayar Programcılığı 2. sınıf öğrencisiyim. Senin gibi birçok eleştirim olacak benimde.
İlk olarak lise hayatın ile ilgili gerçekten benzeri şeyler yaşadığımızı söyleyebilirim. Meslek liseli çıkışlı olduğunu tahmin ediyorum. Ben anadolu çıkışlı bir öğrenci olarak ve okulumuzda bilişim dersinin olmaması (en azından sayısallara verilmiyordu) lise serüveninde herhangi bir desteği almadığımın en iyi kanıtı olarak görebiliriz. Lise 2. sınıfın son dönemlerinde memleketimde bulunan bir yazılım firması benimle çalışmak istediğini beraber proje geliştirebileceğimizi söyledi. Bende ne SQL ne de başka bir bilgi vardı sadece kendi çabam ile bir şeyler yaparak bir noktaya gelmiştim. İşin kötü tarafı internet erişimim yoktu. Bir süre çalıştıktan sonra okulun açılması ile son bulan bu çalışma durumu freelancer olarak devam etti. 4 yıla aşkın süredir Profesyonel olarak bu şekilde çalışmaya devam ediyorum. Üniversiteye hazırlık döneminde bilgisayara olan bağımlılığım ve öğrenme aşkı ile dershane yerine geceleri bilgisayara yumulu kalara geçirdiğim için en fazla K.T.Ü. Bilgisayar Programcılığını kazandım normal olarak. Herkesin tepkisi tabi ki "4 yıllık kazansaydın daha iyi olurdu" vb. tepkiler idi. Bir umutla okula gittim ve benim gibi istekli birilerini aramaya koyuldum. Kötü olan gelenlerin hepsinin amaçları okumaktan ziyade veya öğrenmekten ziyade üniversiteye gelmiş sayılmalarını istemeleriydi. Hoca anlatsa bile duvara anlatıyormuş gibi bir durum vardı. Programlama işini sevmeyen herkes sanki o sınıfa toplanmış gibi. Ümit kesildi bende tabi. Sonrasında hocalara baktım. Tam bir ego yumakları olan hocalara soru soramıyor, yanlarına bile yaklaşamıyoruz. İlah gibi dolaşan hocalardan zaten bıkmıştım. Hatalarını görmeme rağmen söylemeye korkuyordum. Nedeni ise; "dönemin uzar salak herif" gibi tehditler. Amacım burada bir şeyler öğrenmek değil zaten. Diploma denilen kağıdı almak sadece. Hocanın anlattıklarının çoğunu 3-4 sene öncesinden zaten öğrenmiştim. Anlatılan şey trajikomik şekilde "kodlama". Henüz kodlama mimarisi hakkında fikir sahibi olmayan insanların bulunduğu bir toplulukta "kodlama" öğretmek piyasaya virüs yaymaktan başka bir amaç gütmemektedir. Araştırma görevlisi, Profesör, Doçent olmak kolay kısım. Asıl mesele öğrenciler ile iyi diyaloğa geçmek. Kimse kendine "salak, aptal" denilmesinden hoşlanmaz. Bunları anlamayan okumuş fakat henüz insanlığa erişmemiş varlıklar ısrarla öğrencilere bu tip söylemlerde bulunuyorlar. Neyse ki 2. sınıfta gelen hocalar, öğrenci iletişimi olan, öğrenci ile fikirlerini paylaşan ve fikirlere saygı duyan gerçek öğretmenler. Böyle düşünürken bir süre sonra diğerlerinden beter olduklarını öğrendim. Neyse yanlış eğitim ile gelişeceğiz bundan eminim(!). Teknoloji gelişirken halen C# ile konsol uygulaması geliştirmek, form ile bir şeyler yapmak ne kadar doğru ki?
Standart Türk yazılımcı aklı: Hemen bir ERP(Ön muhasebe), Kütüphane, Rent A-Car uygulaması yapmak. Şu an çalıştığım firma işi gereği bana ERP projesi tanımladı. Bu sebeple ERP geliştiriyorum fakat bunu standartların dışında web tabanlı olarak, farklı teknolojiler kullanarak gerçekleştiriyorum. Böyle olmalı. C# ile SQL Server bağla hadi kayıt ekleyin demek, yazılım mimarisini öğrenmeden "yazılım" geliştirmesini istemek ne kadar doğru... eğitim sistemi gerçekten berbat durumda. Hele ki 2 yıllık öğretimlerde. Bu arada genelleme yapmıyorum. Çoğunluktan bahsetmekteyim. Demek istediğim okula öğrenmek için değil diplomayı almak için gidin. Bu en büyük tavsiyem.
Dönelim asıl konumuza. Yetenekleri iyi, orta diye sınıflandırmak pek doğru değil zira "en iyisiyim" dediğimiz dilde bile bilmediğimiz onlarca özellik, method çıkıyor. Yeteneklerini en iyi geliştirecek olan şey projelerdir. Sürekli proje geliştirmeye ve bunları yayınlamaya bakman gerekiyor. Yeni teknolojilere ayak uyduran projeler olması gerekiyor. Birkaç madde yazacağım bunların çoğuna hakim olman gerekiyor.
- API kullanabilmek.
- Web servis oluşturma / kullanabilmek.
- Yazılım mimarisini öğrenmek.
- Veritabanı mimarisi öğrenmek.
- Fiziksel cihazlar ile iletişimin temel mantığı.
- Sunucu yönetimi.
- Uygulama & Sunucu güvenliği.
gibi alanlarda bilgi sahibi olmak istediğinizde zaten hemen hemen her dili gezmiş olacaksınız. Yani dilden çok aslında projeler ile referansımıza birçok teknoloji, dil, proje eklemiş oluruz. İnsanlara bir şeyler aktarmayı sevin. Bunu gösterin zira gösterdikçe ilgi çekeceksiniz ve iş imkanı sağlamış olacaksınız kendinize. İyi bir kariyer için,
- Merak edin
- Araştırın
- Öğrenin ve pes etmeyin.
Bu 3 madde oldukça sizin peşinizi asla bırakmayacaklardır.
Uzun yazı oldu, umarım faydası dokunur...