SerhatSHN pythona başladığımdan beri şu def...(x): fonksiyonunun içindeki parametre ne işe yarar hâla anlamadım
Merhaba,
Konuyu hortlatıyorum fakat birini tam olarak bilgilendirmeyi vazife olarak görüyorum(herşeyi tam olarak bildiğimden değil kendi tecrübelerimden)
parametre eklemedeki olay şurada yazılan fonksiyonu dışardan bir etkiyle çalıştırmak istiyorsak parametreyi ekliyoruz.
Örneğin:
def girdi(ifade) -> str: # "->str" deyimi kodu okurken "ifade" adlı parametrenin string olacağını bizlere söylüyor yani kodu okuyacak kişiye bunu belirtiyoruz
return ifade[:-1].capitalize()+ifade[-1].upper() # burada "ifade" parametresine yazdığımız string ifadenin baş harfini büyük ve son harfini büyük yapıp return deyimiyle fonksiyonda döndürüyoruz
print(girdi("deneme")) # işte "ifade" diye yazdığımız parametreyi temsil etmesi için string bir ifade yazıyoruz print ile de return edilen değeri ekranda görüyoruz.
Bir parametreyi soru = input("kelime")
gibi düşünebiliriz.
SerhatSHN def örnek(self): burdaki self ne işe yarar
self
, nesne tabanlı program yazarken sınıfların içinde oluşturulan method
adı verilen fonkiyonların ilk parametresidir.
illa self olmak zorunda değil ahmet
,mehmet
,a
,b
,vs... isim konusunda özgürüz. Ama genel bi çatıda herkesin anlayabilmesi için bir kelime kullanılmış ve o gelenek devam ediyor.
mesela üstte yazdığımız kodu içine self
ekleyerek şöyle yazalabiliriz
class Ornek:
def girdi(self,ifade) -> str:
return ifade[:-1].capitalize()+ifade[-1].upper()
o = Ornek()
print(o.girdi("deneme"))
Sınıf içinde oluşturulan her fonksiyonun(methodun) ilk parametresi self veya belirlediğin bir kelime olmalı ardından yapacağın işleme göre parametre ekleyebilirsiniz veya eklemezsiniz.