Mert Senaryoya ayak uyduracak fonksiyonlara, prosedürler(void) ihtiyacın olacak. Örnek üzerinden gidelim 😂
Tamammiyle sorunu ve isteği sallıyorum; sadece olayı daha iyi anlatmak için:
Birkaç senaryon olduğunu düşünelim. Yani foruma a, b ve c şeklinde giriş yapılırsa farklı senaryolar işleyeceğini düşünelim. Toplam 10 adet textbox olan bir form var elimizde.
A senaryosunda sadece 2 adet textbox gözükecek ise yazacağımız fonksiyon ile;
textBoxGoster(textbox1, textbox2....)
şeklinde bir fonksiyon ile parametre olarak girilen textboxları göstermen gerekir.
B senaryosunda ise textboxlara sadece sayı girileceğini düşünelim;
textboxSadeceSayi(textbox1, textbox2...)
C senaryosunda ise tüm textboxları disabled etmek istiyorsak;
textboxDisabled(textbox1, textbox2...)
şeklinde fonksiyonlar ile işini halledersin. Design Pattern denilen olay ile halledebilirsin kısaca yani. İşini yapacak fonksiyonları bir sınıfta toplayıp onları OOP kurallarına göre base mantığında halletmen gerekecek. Design Pattern konusunda daha açıklayıcı, terimleri ile birlikte birkaç şey yazılmış. Okumanı tavsiye ederim. Birde unutmadan söylemekte fayda var. Şu an kodladığın proje sıkıntısız çalışıyor olabilir ama create edilen nesneler free edilmemiş ise ilerde çalışan cihazlarda şişme yapabilir alacağın MemoryLeak hataları ile programın patlayabilir. Bellek yönetimini yazdığın class/classlar ile halletmen gerekiyor. Bir kere kodlayıp tüm projelerinde kullanılabilir hale getirmen gerekecek. Örneğin benim classımda log tutma fonksiyonları bulunuyor 3 adet. 3 farklı senaryo için kullanıyorum. Yazdığım projede hangisi gerekliyse onu kullanıyorum ve yüzlerce satırdan kar ediyorum.
psLog(logSebebi, logKodu, logTable: String; out logID: Integer)
yukarıda kullandığım prosedürden bir örnek var bu yol ile kolayca x senaryosuna göre loglama yapabiliyorum. Eklediğim out parametresi ise eklediğim logun bana ID'sini döndürüyor. Geçmişte bu işleme ihtiyaç duyduğum için eklemişim ve şu an kullanıyorum. Anlatmak istediğim kısaca;
Senin yerine kodlayacak sınıflar oluştur.
İyi çalışmalar 🤟