Merhaba, bu yazıda sizlere C# programlama dilinde MySql’i nasıl kullanacağınızı adım adım anlatacağım. Eksik gördüğünüz, anlamadığınız bir yer olursa veya herhangi bir hata ile karşılaşırsanız mutlaka yorumlarda bunu belirtin, size elimden geldiği kadar yardımcı olacağım.
İlk olarak bilgisayarınıza, Microsoft Visual Studio’nun MySQL’e bağlantısının sağlanabilmesi için MySQL Connector/NET yazılımını indirip kurmanız gerekiyor.
Daha sonra projenizi açıp sağ taraftaki Çözüm Merkezi (Solution Explorer) bölümünden proje dosyanıza sağ tıklayın, açılan menüden Ekle (Add) - Referans (Reference) tıklayın, sonra açılan pencerenin sağ üstteki arama kısmına MySql.Data yazarak aratın ve işaretleyip Tamam (Ok) tıklayarak projenize ekleyin.
Projenizin en üstteki satırına şu kodları da ekleyin.
using MySql.Data;
using MySql.Data.MySqlClient;
Ekledikten sonra şimdi MySql ile server bağlantımızı gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda ilk adım kodlarını inceleyin, açıklamalar içerisinde mevcuttur. (Bilgisayaranızda XAMPP, AppServ, WampServer gibi localhost programlarından herhangi birinin kurulu olduğunu, çalıştığını ve veritabanınızın hazır olduğunu veya uzaktaki bir veritabanınızın çalışır halde olduğunu varsayarak devam ediyorum.)
İlk olarak formumuza bir adet buton ekliyoruz ve Name özelliğini yani adını btnBaglan olarak değiştiriyoruz ve bir adet label ekliyoruz, labelin adını da lblDurum olarak değiştiriyoruz. Alttaki resimde formun görünümü mevcut.
Şimdi yazdığım kodları inceleyerek, sizde veritabanınıza bağlanmaya çalışın. Açıklamalar kodların içerisinde mevcuttur, anlamadığınız kısımları aşağıda yorumlarda belirtin.
using System;
using System.Windows.Forms;
//Alttaki iki satır kodu da yazmayı unutmayın, aksi halde bağlantı sağlayamazsınız
using MySql.Data;
using MySql.Data.MySqlClient;
namespace mysqlconnectiondemo //Eğer kopyala yapıştır yapacaksanız mysqlconnectiondemo yerine projenizin adını yazmalısınız
{
public partial class Form1 : Form
{
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
//Alttakibağlantı kodunu diğer formlarda da kullanabilmek için public olarak tanımlıyorum
public MySqlConnection baglanti = new MySqlConnection("Server=localhost; Database=test_veritabani; Uid=root; Pwd='';");
/*Server kısmına kendi bilgisayarınız üzerindeki local veritabanına bağlanmak için localhost veya 127.0.0.1 yazmalısınız
* uzaktaki bir veritabanına bağlanacaksanız o veritabanının IP adresini yazmalısınız. Database kısmına bağlanacağınız
* veritabanının adını, Uid kısmına kullanıcı adınızı, Pwd kısmına eğer şifreniz varsa şifrenizi yazmalısınız. */
private void btnBaglan_Click(object sender, EventArgs e) //Bağlan butonuna tıklandığında çalışacak kodları yazalım.
{
try //try-catch kullanıyorum, bu sayede bağlantıda hata oluşması durumunda nedenini öğrenebiliriz
{
baglanti.Open(); //Veritabanına bağlantıyı açıyoruz
lblDurum.Text = "Bağlantı sağlandı."; //Bağlantı sağlanırsa, bunu labelden öğrenelim
}
catch (Exception err)
{
lblDurum.Text = "Bağlantı sağlanamadı!"; //Bağlantı sağlanamaması durumunda da, bunu labelde bunu görelim
MessageBox.Show(err.ToString()); //Hata oluşması durumunda, hatanın ne olduğu ayrı bir pencerede bana gösterilsin
}
}
}
}
Eğer başarılı bir şekilde veritabanınıza bağlanabildiyseniz ilk adımı tamamladınız, tebrik ederim.
İkinci adım olan login form örneğini incelemek için buraya tıklayın.