Merhaba arkadaşlar geçen dönem gördüğümüz bir dersti İnsan Bilgisayar Etkileşimi aklımdan kalanları sizinle paylaşmak istiyorum. Günümüzde, bilişim sistemleri her yerde, yaşamımızın her alanında bulunmaktadır. Fakat herkes bu teknolojiden yararlanamamakta veya bu sistemleri kullanmakta zorluk çekmektedirler. Bunun nedeni ise sistemi tasarlayan yazılımcılar, tasarım sürecine son kullanıcıyı dahil etmemiş veya kullanılabilirlik çalışması yapılmamış veya
Üretilen yazılım, üretim sürecinde ve kullanıma sunulmadan önce gerçek kullanıcılarca test edilmemiştir bunlar nedenlerden birkaç tanesidir. 1970’lerde ortaya çıkıp, 1990’larda yaygınlaşan yeni, disiplinler arası bir alan olan insan faktörü ve bu faktörün en popüler parçası İBE, bu tür sorunları en aza indirgemeye çalışmakta; mümkünse tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) sisteminin amacı bilgisayarı daha hızlı ve insana daha doğal gelecek yollarla kullanılabilir hale getirmektir. İBE alanındaki çalışmalar bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insanın ihtiyaçlarına yönelik olarak üretilmesini hedefler. Sistemin dört ana bileşeni vardır. Kullanıcı (user), Görev (task) Araç/arayüz (tool/interface), Bağlam (context) .
Kullanılabilirlik
Bir uygulamanın kullanılabilirligi, kullanıcıların belirli görevleri, belirli bir baglamda etkili, verimli ve memnuniyet ile yerine getirmelerine denir. Üretilen teknolojinin kullanımının, o teknolojik ürünün içinden çıktıgı kutuyu açmak kadar kolay olması.
Kullanılabilirlik Mühendisliği
Kullanılabilirlik mühendisliği, genel olarak insan bilgisayar etkileşimi, özel olarak yüksek kullanılabilirliğe sahip kullanıcı dostu insan bilgisayar ara yüzlerinin tasarımında baz alınacak kriterlerin belirlenmesiyle ilgilenen bir alandır.