Merhabalar arkadaşlar sizlere Yapay Sinir Ağlarını basit bir şekilde açıklamaya çalışacağım. Sevgili Şadi Evren ŞEKER hocamın kitabından bazı notlar ile karşınızdayım.Yapay Sinir Ağları temel olarak 3 katmandan oluşur: Giriş Katmanı, Gizli Katman ve Çıkış Katmanıdır.
Giriş katmanında tutulan veriler gizli katmanda işlenir ve çıkış değerleri sonuç katmanında gösterilir. Örneğin golf oynayıp oynamamaya karar verileceği zaman belirli kriterler ele alınır. Bu kriterler (hava durumu, sıcaklık, nem, rüzgar vs.) giriş katmanı olarak düşünülürse, gizli katmanda kriterler işlenir ve verilen karar sonuç katmanını oluşturur.
Yapay sinir ağları sinir sistemlerine benzetilerek simüle edilmiştir. Sinir sistemi sinapsis ve nöronlardan oluşur. Nöronlar bilgi aktarımını sağlayan hücrelerdir, Neural Network (Sinir Ağları) ismi de buradan gelir. Sinaps ise nöronlar arasındaki veri aktarımının sağlandığı noktalardır. Vücuttaki sinir sisteminde nöronlar arasında iletim yapılırken sinyaller zayıflayabilmektedir. Ayrıca tüm nöronlar aynı eşik değerine sahip değildir. Örneğin ayak içi, topuğa göre çok daha düşük eşik değerine sahiptir. Yapay sinir ağları da bu şekilde vücutta var olan sinir sistemini modellemek üzerine kurulmuştur.
1970’lere kadar Yapay Sinir Ağları çalışmaları insan beynini kopyalamaya yönelik olarak geliştirilmekteydi. İnsan beyninin çalışma mantığını modelleyip benzer bir yapay beyin üretmeye odaklı çalışmalar sonraki yıllarda önemini yitirdi. Günümüzde de bu şekilde bir modellemenin mümkün olmayacağı düşünülmektetir.
Yapı olarak Naive Bayes, Yapay Sinir Ağları’nın özel bir halidir. Bir ağ üzerinde belirli olasılıklarla verinin dağıtılması şeklinde düşünülebilir. Kullanılan özel fonksiyonların veya katman seviyesinin artırılması da mümkün olmaktadır.
Gizli katmanı olmayan yapay sinir ağlarında problem bu şekilde doğrusal ayrışmaya doğru gider. İki boyutlularda polinomsal ayrışmalar gibi daha karmaşık(komplex) ayrışmalar elde edilebilir. Daha büyük katmanlar ise çok daha karmaşık fonksiyonlara ve sonuçlara ulaşılmasını sağlar.